تست آلرژی یا تست آلرژی الکس، یکی از اقدامات پرکاربرد در تشخیص علت علائمی چون سرفه، عطسه، التهاب چشم و… است. آلرژیهای فصلی، تنفسی، غذایی و… از جمله مشکلاتی هستند که در چند سال اخیر سلامت افراد در سنین گوناگون را تحت تاثیر قرار دادهاند و طبق تحقیقات پزشکی، این آلرژیها، اغلب منشا ژنتیکی دارند. بسیاری از کودکان یا بزرگسالان در اثر واکنش های آلرژیک به عوامل مختلف، با تهدید سلامتی و حتی جان خود رو به رو میشوند اما با استفاده از تست الکس آلرژی با تمامی آن ها آشنایی پیدا کرده و از چنین پیشامد هایی میتوان جلوگیری کرد. برای آَنایی بیشتر با تست آلرژی از نوع الکس نیز تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
تست آلرژی چیست؟
تست آلرژی روشی است که برای شناسایی موادی که باعث ایجاد واکنش های آلرژیک در فرد می شوند، استفاده می شود. انواع مختلفی از تست های آلرژی وجود دارد و نوع آزمایشی که استفاده می شود به علائم و سابقه پزشکی فرد بستگی دارد. این واکنش های آلرژی معمولا زمانی انجام میشود که سیستم ایمنی در برابر ماده ای که در واقع باید برای بدن بی ضرر باشد، به طور اشتباه پاسخ داده و آن را به عنوان یک ماده زیان آور شناسایی میکند. آلرژن ها گاهی بسیار چالش برانگیز شده و اندام های داخلی را تحت تاثیر قرار میدهند.
چرا انجام تست آلرژی اهمیت دارد؟
انجام تست آلرژی برای افراد از اهمیت زیادی برخوردار است و حتی باید این آزمایش را برای کودکان انجام داد تا از همان ابتدای زندگی مشخص شود که چه موادی برای این شخص آلرژی ایجاد میکنند. زیرا می تواند به شناسایی موادی که باعث واکنش های آلرژیک در فرد می شوند کمک کند. سپس از این اطلاعات می توان برای جلوگیری از موادی که باعث واکنش های آلرژیک می شوند، استفاده کرد.
این مورد را باید بدانید که مواردی که موجب آلرژی میشوند، همیشه به راحتی درمان نمیشوند و ممکن است که در مواردی حتی موجب خفگی و مرگ فرد شود. زمانی که صحبت از آلرژی میشود، افراد معمولا نشانه هایی مانند خارش گلو و آبریزش بینی را به یاد میآورند اما علائم خطرناک تری از آلرژی میتواند وجود داشته باشد زیرا گاهی اندام های داخلی دچار خارش و التهابات شدید میشوند که مشکلات بزرگی را برای فرد به همراه خواهد داشت.
انواع تست آلرژی
تستهای آلرژی برای تشخیص حساسیت به مواد مختلف انجام میشود که خود دارای انواع مختلفی هستند. ممکن است برای برخی افراد فقط یک نوع از این روش ها مورد استفاده قرار گیرد و برای دیگر افراد، از دو یا چند نوع تست آلرژی استفاده کنند. برخی از رایج ترین آزمایش های آلرژی عبارتند از:
تست الکس
تست الکس ALEX با تکنولوژی پیشرفته به جهت تشخیص آنتی بادی های اختصاصی نسبت به آلرژن ها استفاده میشود. تست Alex قادر است تا 290 نوع آلرژن غذایی و هوایی و مرتبط با حشرات را بررسی کند و همچنین این قابلیت را دارد که آلرژن های بی خظر را از آلرژن خطرناک جدا سازد. تست الکس بسیار حساس است و تعداد آزمایشگاه های بسیار کم و محدودی این تکنیک را انجام میدهند. به عنوان مثال آزمایشگاه سیمرغ تست الکس را به طور پیشرفته انجام میدهد.
تست خراش پوستی
تست خراش پوستی (Skin Scratch Test) یا تست پریکس (Prick Test) یکی از رایجترین تستهای آلرژی است که برای تشخیص حساسیت به مواد مختلف است که مورد استفاده در آزمایشگاه های تشخیصی قرار میگیرد. در این تست، پزشک یک سری آلرژنها را روی پوست بیمار قرار میدهد و سپس با یک سوزن بسیار نازک و کوچک، روی پوست شخص خراش میزند تا آلرژن وارد پوست شود.
اگر بیمار به یکی از آلرژن های تست حساسیت داشته باشد، پوست در محل خراش به صورت قرمزی و تورم نشان میدهد. این نشانهها معمولا بعد از 15 تا 20 دقیقه ظاهر میشوند و پزشک میتواند با توجه به نوع و شدت نشانهها، نوع و اندازه حساسیت بیمار را تشخیص دهد.
پچ تست
پچ تست (Patch Test) یکی دیگر از تستهای آلرژی است که برای تشخیص آلرژی به مواد مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. در این تست، پزشک یک سری مواد حساسیت زا را روی پوست بیمار به صورت پلاکهای کوچک قرار میدهد. سپس پوست روی این مواد با یک پچ پوشیده میشود. مدت زمان انتظار در این تست برای نمایان شدن نشانه های آلرژیک تا حدودی زیاد است و ممکن است نیاز باشد تا 48 الی 72 ساعت از انجام تست بگذرد. در صورتی که بیمار به یکی از مواد حساسیتزا واکنش نشان دهد، نشانههایی مانند قرمزی، تورم، خارش، پوست خشک، پوست در زمینه پلاکها به وجود میآید.
از پچ تست معمولاً برای تشخیص حساسیت به موادی مانند عطر، مواد شیمیایی، لاتکس، فلزات، داروها و… استفاده میشود. این تست برای بررسی حساسیتهای دیرینه (Delayed-type hypersensitivity) که بعد از چندین ساعت یا روز ظاهر میشود، مناسب است.
آزمایش خون آلرژی
آزمایش خون آلرژی (Allergy Blood Test) یا آزمایش RAST یکی از دیگر روش های تشخیصی نسبت به مواد آلرژیک هستند. در این آزمایش، پزشک یک نمونه خون از بیمار گرفته و به آزمایشگاه فرستاده میشود. در آزمایشگاه، نمونه خون با مواد حساسیتزا مختلف ترکیب میشود و سپس سطح آنتی بادیهایی که برای مقابله با هر آلرژن تولید میشود، اندازهگیری میشود. اگر سطح آنتی بادیهای مرتبط با یک آلرژن خاص بالا باشد، این نشان میدهد که بیمار به آن ماده حساسیت دارد.
آزمایش خون آلرژی برای تشخیص حساسیت به مواد مختلف، مانند غذا، گرده گیاهان، حیوانات، قارچها، عناصر محیطی، داروها و… استفاده میشود. این آزمایش برای بیمارانی که نمیتوانند برای تست پوستی به طور مؤثر آماده شوند، مفید است. همچنین، برای بررسی تغییرات در سطح آنتی بادیها در طول درمان حساسیت و مانیتورینگ توسط پزشک، مورد استفاده قرار میگیرد.
تست داخل پوستی برای آلرژی
تست داخل پوستی (Intradermal Test) برای بررسی حساسیت به موادی مانند داروها، زنبور عسل، سوسک، مواد شیمیایی و… استفاده میشود. در این تست، پزشک به صورت تزریق زیرپوستی، مقدار کوچکی از آلرژن به بیمار تزریق میکند. سپس، پوست در محل تزریق به صورت قرمزی و تورم نشان خواهد داد که نشاندهنده حساسیت به آن ماده است.
تست داخل پوستی بسیار حساس است و ممکن است باعث واکنشهای خطرناکی مانند آنافیلاکسی شود، بنابراین باید حتما در بهترین آزمایشگاه تخصصی در تهران و با تجهیزات و داروهای ضدآلرژیک انجام شود. به علاوه، اگر بیمار دارای بیماریهایی مانند آسم یا بیماریهای قلبی-عروقی باشد، این تست باید با احتیاط بیشتری انجام شود. به طور کلی، تست داخل پوستی تنها در مواردی که تستهای دیگر نتوانستهاند برای تشخیص حساسیت موثر باشند و یا در صورتی که بیمار دچار عوارض جانبی از تستهای دیگر شده باشد، انجام میشود.
چه زمانی از تست آلرژی استفاده میشود؟
معمولا افراد زمانی که با علائم حساسیتی مواجه میشوند و این نشانه ها به مرور زمان مداوم احساس و اذیت کننده میشوند، برای انجام تست آلرژی مراجعه میکنند. در صورتی که شخص یک بار هم با نشانه های حساسیتی از یک ماده مواجه شد باید برای انجام تست آلرزی اقدام نماید. همچنین اگر این تست یک بار در دوران کودکی شخص انجام شود، دیگر همچین مشکلاتی به وجود نمیآید. این تستها در صورتی که بیمار علائم حساسیت نشان دهد، به عنوان ابزار تشخیصی استفاده میشوند.
در بعضی از موارد، تست آلرژی برای پیشگیری از حملات حساسیتی شدید، مانند آنافیلاکسی، پیشنهاد میشود. تست آلرژی در مواردی که به مواد حساسیتزا از طریق پوست، تنفس یا مصرف غذا عکس العملی نشان داده شده است، مفید است. به طور کلی تست آلرژی به عنوان یک ابزار تشخیصی مفید است و برای پیگیری علائم حساسیت و پیشگیری از حملات حساسیتی شدید مورد استفاده قرار میگیرد.