ازمایش گاسترین

آزمایش گاسترین

آیا در مورد آزمایش گاسترین چیزی می‌دانید؟ تا به حال نام این هورمون به گوشتان خورده است؟ گاسترین یک هورمون است که توسط سلول‌های G در قسمتی از معده به نام آنتروم تولید شده و تولید اسید معده را در طول فرآیند گوارش کنترل می‌کند. آزمایشی که توانایی اندازه‌گیری میزان گاسترین در خون را دارد، می‌تواند در تشخیص زخم معده مکرر و یا علائم جدی شکمی کمک کند. با ماه همراه باشید تا در ادامه آزمایش گاسترین را به صورت جزئی‌تر بررسی کنیم.

آزمایش گاسترین چیست؟

آزمایش گاسترین نوعی آزمایش خون است که برای اندازه‌گیری سطح هورمون گاسترین در خون بیماران استفاده می‌شود. گاسترین نیز یک هورمون است که توسط سلول‌های مخاطی معده ترشح می‌شود و در فرایند هضم غذا نقش دارد.

آزمایش گاسترین

این آزمایش معمولاً برای ارزیابی علائم مربوط به بیماری‌های معده مانند زخم معده، التهاب معده، عفونت هلیکوباکتر پیلوری و سرطان معده انجام می‌شود. بالا بودن سطح گاسترین ممکن است نشان‌دهنده وجود یکی از این بیماری‌ها یا اختلالات باشد.

این آزمایش شامل گرفتن نمونه خون از بیمار است. سپس نمونه خون به آزمایشگاه ارسال و سطح گاسترین در نمونه خون اندازه‌گیری می‌شود.

بیشتر بخوانید: آزمایش طب کار سازمان ها

در آزمایش گاسترین چه مواردی بررسی می‌شود؟

گاسترین یک هورمون است که توسط سلول‌هایی که در بخشی از معده به نام آنتروم واقع شده‌اند، تولید می‌شود. این هورمون تنظیم‌کننده تولید اسید معده در فرآیند گوارش است. آزمایش موردنظر، سطح گاسترین در خون را اندازه‌گیری و بررسی می‌کند که به ارزیابی افراد مبتلا به زخم معده مکرر و تشخیص علائم جدی شکمی کمک می‌کند.

نمونه آزمایش گاسترین چگونه گرفته می‌شود؟

آزمایش گاسترین یک آزمایش خون است که برای اندازه‌گیری سطح هورمون گاسترین در بدن انجام می‌شود. نمونه خون برای این آزمایش به صورت زیر گرفته می‌شود:

  • آماده‌سازی: تا قبل از آزمایش، ممکن است پزشک شما دستورات خاصی بدهد، مانند خالی بودن معده یا توقف داروهای خاصی که اثری بر سطح گاسترین دارند.
  • تعیین موقعیت ورید: بیمار روی یک صندلی نشسته یا روی تخت دراز می‌کشد. سپس پرستار یا تکنسین پزشکی ورید را با استفاده از اسپری اتانول (الکل) محلول در آب سرد تمیز می‌کند. 
  • انتخاب سوزن: سوزن ویژه خون‌گیری، توسط پرستار یا تکنسین وارد ورید مناسب در بازو می‌شود.
  • گرفتن نمونه خون: بعد از وارد شدن سوزن، خون به طور طبیعی از ورید به لوله‌های خون کشیده می‌شود که آن‌ها را برای اندازه‌گیری آماده می‌کنند. حدود ۵ میلی‌لیتر (یک قاشق غذاخوری کوچک) تا ۲۰ میلی‌لیتر (یک قاشق غذاخوری) خون برای آزمایش گاسترین نیاز است.
  • خارج کردن سوزن و بستن نازل: پس از گرفتن نمونه خون، سوزن از ورید خارج و نازل روی محل درج سوزن قرار داده می‌شود. سپس پرستار یا تکنسین، محضر را می‌چسباند و با یک باند الاستیک محل خونگیری را می‌فشارد تا جریان خون متوقف شود.
  • نشانه زدن و برچسب‌گذاری نمونه: نمونه خون در لوله‌های خون قرار داده می‌شود و سپس به طور مناسب نشانه‌گذاری و برچسب‌گذاری می‌شود تا در آزمایشگاه شناسایی شود.

این نمونه خون سپس به آزمایشگاه فرستاده می‌شود و در آنجا با استفاده از تجهیزات و روش‌های مربوطه، سطح گاسترین در بدن شما اندازه گیری می‌شود.

بیشتر بخوانید: آزمایش در منزل شهر تهران

آمادگی لازم قبل از آزمایش گاسترین

شما باید قبل از آزمایش، حداقل ۱۲ ساعت ناشتا باشید و از مصرف الکل در ۲۴ ساعت قبل از آزمایش اجتناب کنید. همچنین، پزشک ممکن است توصیه کند که چند روزی قبل از آزمایش، از استفاده از داروهایی که موثر بر معده هستند اجتناب کنید. 

این داروها شامل آنتی اسیدها، مانند سایمتیدین، مهارکننده‌های پمپ پروتون، مانند امپرازول می‌شوند. این داروها با کاهش تولید گاسترین، از بازخورد منفی طبیعی که موجب تولید گاسترین می‌شوند، جلوگیری می‌کنند.

چه زمانی پزشک آزمایش گاسترین را تجویز می‌کند؟

زمانی که فرد مبتلا به اسهال، درد شکم و یا زخم معده مکرر است و درمان اثربخشی ندارد، هورمون گاسترین به طور طبیعی در بدن افزایش می‌یابد. در این صورت ممکن است آزمایش هورمون گاسترین تجویز شود. 

همچنین در صورتی که سطح گاسترین به طور متوسط ​​افزایش یابد و پزشک مشکوک به بروز گاسترینوم (تومور بدخیم تولیدکننده گاسترین) باشد، ممکن است آزمایش گاسترین تجویز گردد.

در صورتی که یک تومور تولیدکننده گاسترین برداشته شده باشد، آزمایش هورمون گاسترین ممکن است به صورت منظم به عنوان یک آزمایش پایشی برای تشخیص بازگشت شدید مورد استفاده قرار بگیرد.

نتیجه آزمایش گاسترین چه چیزی را نشان می‌دهد؟

نتیجه آزمایش می‌تواند نشان دهد که سطح گاسترین یک هورمون تولید‌شده توسط سلول‌های غده‌ای در معده، در بدن چقدر است. این آزمایش برای تشخیص برخی از مشکلات معده و روده مانند زخم معده، عفونت هلیکوباکتر پیلوری، افزایش فعالیت ترشحات معده و کمبود واکنش بین آنزیم‌های معده و غیره لازم است.

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی اثرات آزمایش گاسترین بر سلامت انسان پرداختیم. نتایج این مطالعه نشان می‌دهد که مصرف گاسترین، به‌ویژه در دوز مناسب، می‌تواند بهبودی چشمگیری در شرایطی مانند علائم گوارشی ناشی از استفاده از داروها، التهاب وریدی، عوارض مربوط به جراحی یا آسیب‌های دیگر به جهت‌های گوارشی داشته باشد. شما می‌توانید برای انجام این آزمایش، به سایت آزمایشگاه سیمرغ مراجعه کنید.  

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *