کلسی تونین

آزمایش کلسی تونین و تفسیر علائم

آزمایش کلسی تونین برای چه مواردی تجویز می‌شود؟ در برخی از مواقع بیماران با آزمایش کلسی تونین مواجه می شوند که توسط پزشک تجویز کرده است. کلسی تونین نوعی هورمون در بدن انسان است که کم بودن یا بیشتر بودن آن می تواند باعث بروز بیماری های مختلفی شود. برای اینکه شما با این نوع آزمایش calsitonin و شرایط انجام و همچنین چگونگی تفسیر آن آشنا شوید در این مقاله مطالبی را ارائه می کنیم. اگر می خواهید اطلاعات بیشتری در این زمینه به دست آورید در ادامه همراه ما باشید.

آزمایش کلسی تونین چیست؟

در غده تیروئید، توسط سلول های C هورمونی پدیدار می شود که به آن کلسی تونین می گویند. برای اینکه میزان این هورمون در بدن شخص مورد بررسی قرار گیرد نیازمند انجام آزمایش است.

لازم است بدانید که وجود این هورمون در بدن به نحوه عملکرد کلسیم در بدن به صورت دقیق کمک می کند. همچنین هورمون کلسی تونین نمایشگر یک نوع تومور نیز می باشد.

آزمایش کلسی تونین خون

تومور مارکرها، در پاسخ به سرطان ها در بدن؛ توسط سلول های سرطانی و یا سلول های طبیعی ایجاد می شوند و به عنوان یک واکنش گرا محسوب می شوند.

بالا بودن کلسی تونین می تواند از علائم وجود نوعی سرطان تیروئیدی در بدن باشد که از آن به عنوان سرطان مدولاری نام برده می شود. همچنین ممکن است باعث بروز برخی از بیماری ها شود که در انتها بیمار را در معرض شدید ابتلا به بیماری MTC قرار دهد.

در آزمایش کلسی تونین چه مواردی بررسی می‌شود؟

در صورتی که درخواست آزمایش کلسی تونین از طرف پزشک معالج برای شما نوشته شده است و این امر باعث نگرانی شما است حتما این بخش را مطالعه کرده و از علت هایی که ممکن است نیاز به انجام آزمایش تیروکلسی تونین باشد مطلع شوید. همچنین توجه کنید که بهتر است تا این آزمایش را در بهترین آزمایشگاه در تهران انجام دهید.

  • نیاز است تا هیپرپلازی سلول C مورد بررسی قرار بگیرد.
  • در مورد سرطان مدولاری تیروئید نیاز به بررسی و تشخیص دقیق وجود دارد.
  • کمک کردن به بررسی روش های درمان و تاثیر آن در سرطان مدولاری تیروئید
  •  بررسی برای عود کردن و یا درمان شدن سرطان مدولاری بعد از اتمام دوره درمان
  • نیاز است افرادی که در معرض نئوپلازی اندوکرین متعدد نوع ۲ هستند غربااگری انجام داده و پایش و درمان انجام شود.
  •  بررسی تومور انسولیما یا همان تومور پانکراس که موجب تولید و افزایش انسولین در بدن می شود.
  • بررسی و تشخیص در مورد سرطان ریه با کمک این آزمایش انجام می پذیرد.
  •  بررسی VIPoma
آزمایش کلسی تونین

شرایط انجام آزمایش کلسی تونین چگونه است؟

اینکه در چه شرایطی این آزمایش باید انجام شود توسط پزشک به بیمار اعلام می شود. ولی در حالت کلی بیمار  باید برای آزمایش کلسی تونین ناشتا بوده تا جواب آزمایش دقیق تر نشان داده شود و از مصرف داروهایی که ممکن است در نتیجه آزمایش تداخل ایجاد کند، خودداری نمایید.

بیشتر بخوانید: آزمایش در منزل با بیمه

تفسیر آزمایش کلسی تونین

در صورتی که در آزمایش تیروکلسی تونین سطح کلسی تونین بالا باشد به این معنی است که بیمار دچار سرطان مدولاری تیروئید می باشد. در برخی از موارد نیز ممکن است بیمار از قبل درگیر این بیماری باشد، بالا بودن سطح کلسیتونین نشان دهنده این است که بیمار درمان نشده و یا بیماری مجدد عود کرده است.

سرطان های دیگری نیز هستند که در صورت بروز ممکن است سطح کلسی تونین عود کرده و بالا تر نشان دهد. از جمله سرطان سینه، سرطان لوزالمعده و سرطان ریه.

تنها با بالا بودن کلسی تونین نمی توان به قطعیت سرطان را اعلام نمود. از این رو نیاز است تا اسکن های مختلفی انجام شود تا تشخیص قطعی داده شود.

در صورتی که کلسیتونین در حد پایین قرار دارد نشان دهنده این است که درمان تاثیر گذار بوده و سرطان از بین رفته است.

 چه زمانی پزشک آزمایش کلسی تونین تجویز می‌کند؟

آزمایش کلسی تونین زمانی تجویز می‌شود که با بیان شرح حال، پزشک معالج به بیماری سرطان تیروئید مدولاری مشکوک می شود. همچنین وقتی که بیماری تحت درمان است و پزشک به دنبال این است که پیشرفت بیماری و درمان را بررسی کند، نیازمند انجام آزمایش فوق می باشد.

عوامل مداخله گر در آزمایش کلسی تونین چیست؟

برخی از داروها و عوامل ممکن است باعث افزایش کلسی تونین در بدن شود و آزمایش تیروکلسی تونین به درستی میزان کلسی تونین را نشان ندهد. پس در صورتی که پزشک برای شما این آزمایش را نوشته است از مصرف داروهای اپی نفرین، کوله سیستوکینین، کلسیم، قرص های ضد بارداری، گلوکاگون و پنتاگاسترین قبل از انجام آزمایش خودداری نمایید. در ضمن سطح کلسی تونین در خانم های باردار سالم و نوزادان به صورت معمول بالا است و یک امر طبیعی محسوب می شود.

سخن پایانی

آزمایش کلسی تونین می تواند در تشخیص سریعتر انواع سرطان به خصوص سرطان مدولار تیروئید کمک کند. به همین جهت در صورتی که نیاز باشد پزشک انجام این آزمایش را برای بیمار تجویز می کند. سعی کنید با توجه به نکاتی که بیان شده برای انجام آزمایش اقدام نمایید تا نتیجه ای دقیق به دست آید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *