ازمایش پروترومبین

آزمایش پروترومبین

آزمایش پروترومبین یا آزمایش PT با هدف بررسی عوامل موثر در انعقاد خون از افراد گرفته می‌شود. با انجام این آزمایش می‌توان زمان لخته شدن خون را به شکل دقیق‌تری بررسی و ارزیابی کرد. اگر خون شخص زودتر یا حتی دیرتر از زمان مجاز لخته شود فرد با مشکل اختلال در انعقاد خون مواجه شده و باید اقدامات لازم را برای درمان در پیش بگیرد. در واقع انجام این آزمایش اطلاعات کاملی از سلامت فاکتورهای انعقادی در اختیار شما قرار می‌دهد. در این مقاله بیشتر راجع به آزمایش پروترومبین صحبت خواهیم کرد.

آزمایش پروترومبین چیست؟

آزمایش پروترومبین یک نوع آزمایش خونی است که به منظور بررسی مدت زمان لخته شدن خون از افراد و اشخاص مختلف گرفته می‌شود. این آزمایش به روش استاندارد و برای بررسی وضعیت خونی افراد و اندازه گیری مدت زمانی که طول می‌کشد تا خون به حالت لخته درآید انجام می‌شود. در واقع طول این زمان معیاری است که به واسطه آن می‌‌توان میزان پروتئین پروترومبین در خون را مشخص کرد. این آزمایش معمولاً برای بررسی وضعیت عملکرد کبد، تشخیص بیماری‌های خونی که از اختلال انعقاد نشأت می‌گیرند و یا به منظور کنترل داروهایی مثل وارفارین تجویز می‌شود.

تست پروترومبین

آزمایش پروترومبین چه چیزی را تشخیص می‌دهد؟

در پاسخ به این سوال که آزمایش پروترومبین چه چیزی را تشخیص می‌دهد؟ باید بگوییم که پروتئین پروترومبین برای تکمیل فرایند انعقاد خون در بدن ساخته می‌شود. تولید این پروتئین به عهده کبد است. در واقع میزان ساخت این پروتئین به میزان ویتامین‌ K که توسط بدن جذب می‌شود بستگی دارد.

یعنی هرچه بدن شما ویتامین‌ K بیشتری جذب کند میزان پروترومبین ساخته شده توسط کبد افزایش پیدا می‌کند. زمانی که خون لخته می‌شود پروترومبین به ترومبین تبدیل می‌شود. در افراد مبتلا به مشکلات کبدی، میزان پروترومبین کاهش پیدا می‌کند. تست PT در ارزیابی آزمون‌های انعقادی پلاسما بسیار مهم است. این تست به طور مستقیم نقص‌های احتمالی در سیستم انعقاد خون را مورد بررسی قرار می‌دهد.

زمان آزمایش پروترومبین

زمان انجام آزمایش پروترومبین معمولاً یکی از سوالات متداولی است که افراد زیاد آن را مطرح می‌کنند. در پاسخ به این پرسش باید بگوییم که تست پروترومبین معمولاً برای افرادی که با داروی وارفارین تحت درمان هستند درخواست می‌شود. همچنین برای بررسی عملکرد کبد و اطمینان از وجود یا عدم وجود مشکلات کبدی این تست انجام می‌شود. علاوه بر این موارد به منظور کشف علت کبود شدگی‌های غیر نرمال یا خونریزی‌ها، انجام این آزمایش در بهترین آزمایشگاه در تهران مربوطه تجویز می‌شود.

قبل از تست پروترومبین چه آمادگی هایی لازم است؟

آزمایش پروترومبین آمادگی‌های خاصی ندارد. با این وجود اگر از آن دسته افرادی هستید که خونشان دیر لخته می‌شود نگران نباشید‌. تمهیدات لازم برای جلوگیری از خونریزی بیش از حد در آزمایشگاه‌ها صورت می‌گیرد.

این آزمایش درد یا خطری ندارد و از آزمایش‌های بسیار کم خطر و ایمن محسوب می‌شود. اما مانند سایر آزمایش‌ها ممکن است بعد از انجام آن به دلیل از دست دادن حجم زیادی خون، با مشکل افت فشار خون و افت قند مواجه شوید. ‌کافیست آب یا یک خوراکی شیرین همراه خود داشته باشید تا به راحتی این مشکل را برطرف کنید.

اگر از داروی خاصی استفاده می‌کنید از قبل با پزشک مشورت داشته باشید. شاید نیاز باشد تا ساعاتی قبل از انجام آزمایش مصرف دارو را متوقف کنید. چرا که داروهایی مانند آنتی هیستامین‌ها، آسپرین، هپارین و ویتامین C بر جواب آزمایش pt تاثیر منفی می‌گذارند.

خطرات احتمالی آزمایش پروترومبین چیست؟

عفونت یا کبودی در محل وارد شدن سوزن، خونریزی و تشکیل هماتوم از خطرات احتمالی هستند که افراد ممکن است آن را تجربه کنند.

چه مواردی می‌توانند نتیجه آزمایش پروترومبین را تحت تاثیر قرار دهند؟

مصرف برخی از داروها از جمله داروهای رقیق کننده خون، آنتی هیستامین‌ها، آسپرین و… در نتیجه این آزمایش تاثیرگذار هستند.

آیا برای انجام آزمایش پروترومبین باید ناشتا باشیم؟

برای انجام این تست نیازی به ناشتا بودن نیست ‌و در هر ساعتی از شبانه روز می‌توانید برای انجام تست اقدام کنید.

نتیجه آزمایش PT چگونه تفسیر می‌شود؟

نتایج به دست آمده از آزمایش PT همراه با سایر اطلاعات بالینی توسط پزشک تفسیر می‌شود. در صورتی که هر ناهنجاری در آزمایش دیده شود علت اصلی آن مورد بررسی قرار می‌گیرد و در صورت لزوم، یک برنامه دارویی و درمانی برای بیمار در نظر می‌گیرند.

چه نیازی به انجام آزمایش PT است؟

آزمایش پروترومبین یک ابزار برای تشخیص مدت زمان انعقاد خون است که به واسطه آن می‌توان سلامت کبد، اختلالات خونریزی و میزان اثربخشی داروهای رقیق کننده را به طور دقیق بررسی کرد. این آزمایش ساده و کم خطر اطلاعات مهم و دقیقی را ارائه می‌دهد که به واسطه آن می‌توان داروهای مورد نیاز و مناسب برای بیماران را تعیین کرد. در صورتی که پزشک شما انجام آزمایش PT را تجویز کرد حتماً دستورالعمل‌های قبل از انجام آزمایش را از او بپرسید. در صورتی که دارویی مصرف می‌کنید از قبل با پزشک در میان بگذارید. در بسیاری موارد لازم است که مصرف داروها را تا چندین ساعت متوقف کنید.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
یک پاسخ
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *