تست مغز و استخوان

آزمایش مغز استخوان؛ نحوه انجام

آیا با تست و آزمایش مغز استخوان آشنایی دارید؟ آیا می‌دانید که چرا باید چنین تست‌هایی را انجام دهید؟ چه افرادی باید تست و آزمایشات پیوند مغز و استخوان را انجام دهند؟ زمانی که در اثر عوامل مختلف مغز استخوان از بین برود، بدن ضعیف شده و رو به زوال می‌رود. بنابراین سریعا باید این اختلال درمان شود. در گام اول برای تشخیص این بیماری باید آزمایشات و تست‌های پیوند مغز و استخوان انجام شوند. با استفاده از این تست‌ها مشخص می‌شود که مغز استخوان تا چه حد از بین رفته است و باید کدام راهکار درمانی انجام گیرد. شما باید بدانید که چه دلایلی باعث انجام پیوندهای مغز و استخوان می‌شوند و اهمیت انجام اینگونه آزمایشات چیست.

آزمایش مغز استخوان برای چیست؟

به طور کلی برای این که بتوانند بیماری‌های مختلف خونی را تشخیص دهند، از آزمایش مغز استخوان استفاده می‌کنند.‌ زمانی که پزشک با بررسی علائم بدن بیمار متوجه بشود که در بدن بیمار سلول‌های خونی کم هستند، این آزمایش را تجویز می‌کند. به کمک آزمایش مغز و استخوان شما می‌توانید آسیب‌های خونی را تشخیص دهید و در اسرع وقت نسبت به از بین بردن مشکلات آن اقدام کنید. سرطان‌های مغز استخوان، سرطان خون و کمبود آهن به کمک این آزمایش مشخص می‌شود. افزون بر آن، تعداد پلاکت پایین خون و کم خونی که یک مشکل حدی است، با این آزمایش مشخص می‌شود.

آزمایش مغز و استخوان

تست مغز و استخوان برای کم خونی

کم خونی به حالتی اطلاق می‌شود که در آن میزان خون نرمال در بدن انسان کمتر از حد معمول باشد. در این حالت عنصر سازنده خون عملکرد مناسبی نخواهند داشت. با توجه به این که کم خونی روی مغز، قلب و معده و … اثر می‌گذارد، باید سریع تشخیص داده شود. در صورت لزوم برای تشخیص این بیماری از آزمایش مغز و استخوان استفاده می‌کنند. در این حالت علت کمبود گلبول‌های قرمز خون مشخص شده و در نهایت برای برطرف سازی آن اقدام می‌شود.

تست مغز و استخوان برای پلاکت پایین

برای تشخیص پایین بودن یا نبودن پلاکت نیز از آزمایش مغز و استخوان استفاده می‌کنند. در مواقعی اعتیاد به مصرف برخی از داروها و عفونت‌های ویروسی باعث می‌شود که سلول‌های خون به خوبی تشکیل نشوند. پلاکت‌ها نوعی سلول خونی هستند که در مغز استخوان ساخته می‌شوند. عفونت‌های ویروسی و سایر بیماری‌ها باعث کاهش پلاکت خون و به وجود آمدن مشکلات حدی در بدن می‌شوند. اگر حس می‌کنید که مدام خسته هستید، پوستتان کبود است یا خونریزی شدید دارید، باید با دادن آزمایشات مغز استخوان پلاکت خون خود را بررسی کنید.

آزمایش مغز و استخوان چگونه انجام می‌شود؟

این مسئله که آزمایش مغز و استخوان چگونه انجام می‌شود نیز برای افراد یکی از سوالات متداول است و طبیعی می‌باشد که به دلیل عدم دانش کافی در این رابطه استرس و نگرانی داشته باشند. در بیشتر موارد پزشکان سعی می‌کنند که این آزمایش را از استخوان لگن بگیرند. در مواردی هم ممکن است از استخوان سینه برای انجام این آزمایش استفاده شود. قبل از این که بیوپسی مغز و استخوان انجام گیرد، ناحیه مورد نظر باید ضد عفونی و تمیز بشود.

نحوه تست مغز و استخوان

در این مرحله از موادی که با بافت پوست بدن سازگاری دارند، استفاده خواهد شد. سپس از شما خواسته می‌شود که به حالت درازکش بخوابید. حال روی بدن شما یک پارچه قرار می‌گیرد و سوزنی در محل مورد نظر فرو می‌رود. سپس نمونه گیری انجام می‌شود. حال آزمایش به پایان می‌رسد. پس از این که آزمایش انجام شد، باید تا چند دقیقه به محل انجام آزمایش فشار وارد کنید تا خونریزی شما بند بیاید.

چه افرادی باید تست پیوند مغز و استخوان انجام دهند؟

باید یادآور شویم که افرادی که از مشکلات خون یا مغز و استخوان رنج می‌برند، بهترین کاندید برای انجام آزمایش مغز استخوان هستند. در کنار آن‌ها افراد زیر هم باید این آزمایشات را انجام دهند:

  • افراد سرطانی
  • افراد کم خون
  • افرادی که پلاکت کمی دارند.

علت گرفتن آزمایش مغز و استخوان

برای بررسی اختلالات زیر می‌توانید از این آزمایشات استفاده کنید:

  • برای تشخیص کم خونی یا کمبود آهن
  • برای پاسخ دادن به شیمی درمانی
  • برای تشخیص لوسمی یا لنفوم
  • برای تشخیص سرطان مغز استخوان
  • برای تشخیص کمبود سلول‌های خونی در بدن

از کجا بفهمیم که باید تست مغز و استخوان دهیم؟

ممکن است شما به دلایل مختلف مجبور به انجام آزمایشات گوناگون باشید. بعد از اخذ نتیجه آزمایش و پس از نشان دادن برگه به پزشک متوجه شدید که سلول‌های خونی شما اختلال دارند، باید آزمایش مغز و استخوان بدهید. زمانی که قرار باشد سرطان خون مشخص شود یا شدت بیماری‌های خونی تعیین گردد، استفاده از این آزمایشات ضروری است.

در مواقعی که بیماران می‌خواهند میزان کارآمدی سرطان را بررسی کنند یا می‌خواهند بفهمند که علائم بروز پیدا کرده در بدن آن‌ها مربوط به بیماری‌های خون است یا نه، انجام این آزمایش اهمیت پیدا می‌کند‌. افرادی که تب ناشناخته دارند، افرادی که اختلالات ژنتیکی آهن دارند و افرادی که با کم‌خونی دست و پنجه نرم می‌کنند، باید این آزمایشات را انجام دهند.

چگونه برای تست مغز استخوان آماده شویم؟

یکی از مهم‌ترین نگرانی‌هایی که متقاضیان آزمایش مغز و استخوان دارند، این است که چگونه باید برای انجام این آزمایش آماده شوند. برای آماده شدن جهت انجام تست مغز و استخوان، باید موارد زیر را به پزشک خود اطلاع دهید:

  1. اگر در دوران بارداری قرار دارید.
  2. اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید.
  3. اگر دارای هرگونه سابقه بیماری هستید.

در روزی که قرار است این آزمایش را انجام دهید، نباید رانندگی کنید. بهتر است به فکر یک همراه برای خود باشید تا در صورت لزوم، از او کمک بگیرید. قبل از آزمایش خوب استراحت کنید و به آنچه‌ که پزشک دستور داده است، توجه داشته باشید. برای مثال اگر پزشک مصرف یک دارو را منع کرده است، آن را کنار بگذارید. با این وجود، نتایج آزمایش شما شواهد بهتری را نشان خواهند داد.

مراقبت‌های بعد از آزمایش مغز و استخوان

اگر از داروهای بی حسی برای بی حس شدن ناحیه مد نظر استفاده شده است، باید به مدت ده تا پانزده دقیقه به حالت دراز کش باشید تا به محل نمونه برداری فشار وارد آید. در این صورت خونریزی کاهش می‌یابد. در خانه نیز لازم است که محل برداشت مغز استخوان را تمیز نگه دارید.  علاوه بر آن، باید به آنچه که پزشک تجویز کرده است، توجه داشته باشید و تا یک روز پانسمان را از روی محل برداشت مغز استخوان برندارید.

داروهایی همچون آسپرین یا داروهای رقیق کننده خون ممکن است خونریزی را شدت دهند. پس حتما از پزشک خود بپرسید که چه دارویی باید مصرف کنید. آزمایشگاه تشخیصی سیمرغ با بهترین امکانات و تجهیزات به انجام این تست می‌پردازد.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *