آزمایش ترومبوفیلی برای تعیین علت لخته شدن خون از آن استفاده میشود. این آزمایش معمولاً توسط متخصص زنان و زایمان یا متخصص قلب و عروق برای افراد تجویز خواهد شد. جالب است بدانید که بیماری ترامبوفیلی ارتباط تنگاتنگی با سقط مکرر جنین داشته و اغلب افرادی که به این بیماری مبتلا هستند، دچار سقط جنین خواهند شد.
انجام آزمایش ترامبوفیلی میتواند در تشخیص بیماریهای بسیاری همچون نارسایی کلیوی، سکته مغزی و قلبی و… کاربرد داشته باشد. هزینه انجام این آزمایش در آزمایشگاه مختلف و بسته به عوامل مختلفی متفاوت بوده اما به طور میانگین میتوان گفت برای انجام آزمایش ترمبوفیلی هزینه زیر یک میلیون تومان است. در ادامه شما را با هر آن چه باید در خصوص آزمایش تست ترامبوفیلی بدانید، آشنا خواهیم کرد.
آزمایش ترومبوفیلی چیست؟
یکی از روشهایی که به منظور بررسی عوامل ایجاد کننده اختلال ترمبوفیلی استفاده میشود، آزمایش ترومبوفیلی نام دارد. اختلال و بیماری ترومبوفیلی نوعی بیماری خونی است که در آن احتمال لخته شدن خون در عروق افزایش قابل توجهی خواهد یافت.
این بیماری ممکن است به دلایل مختلفی همچون ژنتیکی یا اکتسابی در افراد به وجود آید. اختلال ترومبوفیلی به عنوان یک حالت هایپر انعقاد یا انعقاد خون بیش از حد نیز شناخته خواهد شد، زیرا در افراد مبتلا به این بیماری خون بیشتر از بقیه لخته میشود. لازم است بدانید که در افراد طبیعی زمانی که خونریزی در ناحیه خاصی از بدن رخ دهد، فرایند لخته شدن خون آغاز میشود تا از دست دادن خون و خونریزی را متوقف کند. اما در افرادی که به بیماری ترومبوفیلی مبتلا هستند، انعقاد خون بیشتر از حالت طبیعی رخ میدهد و سبب میشود اختلال در بدن افراد ایجاد شود.
در نتیجه تشکیل لختههای خون در بدن، افراد دچار گرفتگی و انسداد عروق خونی میشوند که این موارد بسیار خطرناک بوده و میتوانند عوارضی همچون سقط جنین، سکتههای قلبی یا مغزی را در پی داشته باشند. این عوارض به این دلیل به وجود میآیند که در نتیجه لخته شدن خون، در خونرسانی اختلال ایجاد شده و دریافت اکسیژن توسط بافتهای بدن نیز مختل میشود.
تاثیر ترومبوفیلی بر سقط های مکرر
احتمالاً یکی از سوالهای رایجی که برای افراد به وجود میآید این باشد که آیا اختلال ترمبوفیلی میتواند تاثیری بر روی سقط مکرر جنین داشته باشد. در پاسخ به این سوال باید بگوییم معمولا یکی از مشکلاتی که در دوران بارداری افراد را تهدید میکند، خطر سقط جنین است که اغلب سقط جنین در سه ماهه اول بارداری و به دلایل مختلفی رخ خواهد داد.
سقط مکرر جنین به مشکلی اطلاق میشود که سقط متوالی خود به خودی سه بار یا بیشتر در سه ماهه اول بارداری رخ داده باشد. همان طور که گفتیم بیماریهای مختلفی میتوانند سبب سقط مکرر جنین شوند که یکی از اصلیترین و مهمترین علتهای سقط جنین در ایران و سایر نقاط جهان، اختلالات انعقادی ژنتیکی هستند.
لازم است بدانید که وضعیت سلامت جنین و خونرسانی به آن ارتباط مستقیمی با یک دیگر دارند، به بیان واضح در در صورتی که خون رسانی به جنین قطع شده یا دچار اختلال شود، احتمال این که وضعیت سلامت جنین در خطر بیافتد، افزایش خواهد یافت.
بنابراین مبتلا بودن به بیماری ترمبوفیلی میتواند سبب لخته شدن خون و عدم خونرسانی به جنین و در نتیجه سقط آن شود.
آزمایش پنل ترومبوفیلی شامل چیست؟
در خصوص پنلهای آزمایش ترومبوفیلی لازم است بدانید که این آزمایشات دارای چندین تست مختلف هستند که بر روی نمونه خون افراد انجام میشوند تا بتوان عملکرد ترومبوپلاستین و فاکتور 8 را بسنجند. با استفاده از سنجش این پروتئینها میتوان نقصهای احتمالی را شناسایی کرد. برخی از این تستها به عنوان غربالگری ترومبوفیلی در نظر گرفته میشوند که به صورت بسیار سریع و ساده قابل اجرا خواهند بود. پس از مشخص شدن نتایج غربالگری در صورتی که نمایان شود خطر ترومبوفیلی وجود دارد، پزشکان پیشنهاد میدهند نمونه خون دیگری برای آزمایشهای دقیقتر و پیچیدهتر گرفته شود. معمولا تشخیص بیماری ترومبوفیلی توسط پزشک بیماریهای خونی یا هماتولوژیست انجام خواهد شد. تعیین این بیماری بر اساس شرایط شخص و سابقه بالینی و خانوادگی او، نوع و تعداد آزمایشهای مناسب انجام خواهد شد. برای مثال اگر فردی در دوران بارداری دچار بیماری شود، ممکن است پزشک به او پیشنهاد کند از آزمایش پنل ترامبوفیلی و سقط جنین استفاده کند.
بیشتر بخوانید: آزمایش در منزل
در چه مواردی آزمایش ترومبوفیلی تجویز میشود؟
معمولاً آزمایش ترومبوفیلیک توسط پزشکان مختلفی همچون متخصص قلب و عروق یا متخصص زنان تجویز خواهد شد. از جمله مهمترین علل تجویز تست ترومبوفیلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در صورتی که تشکیل لخته خون در مغز کبد یا سایر قسمتهای بدن تداوم داشته باشند.
- پره آکلامسی، زایمان زودرس، توقف رشد جنین
- سابقه بیماریهای انعقادی در خانواده
- سابقه بیماریهای قلبی و عروقی یا سکته در سنین پایین در خانواده
- وقوع لخته پیش از سن ۴۵ سالگی
- سقط مکرر و فشار خون بالا در دوران بارداری
- عدم موفقیت روش IVF برای بارداری
تست ترومبوفیلی چقدر قابل اطمینان است؟
قابل اطمینان و اعتماد بودن آزمایش ترمبوفیلی برای بسیاری از افراد قابل اهمیت است. لازم است بدانید مانند هر آزمایش دیگری آزمایش پنل ترومبوفیلی نیز ممکن است دچار محدودیتهایی باشد و نتوان با استفاده از آن تمام بیماریها را شناسایی کرد.
اما میتوان گفت در حال حاضر تستهای ژنتیکی مرتبط با سقطهای ترامبوفیلیک که با نام پنل ترومبوفیلی و سقط جنین شناخته میشوند، دارای نتایج قابل اعتماد تری نسبت به سایر تستها هستند. با این حال توجه داشته باشید که هیچ گاه نمیتوان ۱۰۰ درصد گفت تست ترومبوفیلی قابل اعتماد است.
شرایط استثنایی نیز وجود دارند. برای مثال در برخی افراد وجود و شکل گیری لختههای خون و ترومبوفلبیت سطحی، بسیار طبیعی و معمول هستند و ممکن است ریشه خانوادگی داشته باشند. معمولا در این افراد نتیجه آزمایش ترومبوفیلی منفی خواهد بود اما با این وجود پزشکان به آنها توصیه میکنند درمان اختلالات ترومبوفلبیت سطحی را آغاز کنند.
بیشتر بخوانید: آزمایش طب کار ادرار
چه بیماری هایی با آزمایش ترومبوفیلی تشخیص داده میشود؟
با انجام آزمایش ترومبوفیلی و تفسیر نتایج آن توسط پزشک میتوان به وجود بیماریهای مختلفی در بدن افراد پی برد. توجه داشته باشید که بیماری ترومبوفیلی به خودی خود میتواند سبب ایجاد بیماریهای جدیدی نیز در بدن افراد شود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نارسایی کلیهها
- سکته قلبی و مغزی
- آمبولی ریه
- ترومبوز وریدی عمیق
هزینه آزمایش ترومبوفیلی
برای انجام آزمایش ترومبوفیلیک لازم است به هزینه انجام این آزمایش نیز توجه داشته باشید. معمولاً هزینهای دریافت شده برای انجام تست ترومبوفیلی بستگی به عوامل مختلفی همچون آزمایشگاه، دقت تفسیر نتیجه و… بستگی خواهد داشت.
همچنین افرادی که تحت پوشش بیمههای پایه و تکمیلی باشند، میتوانند هزینه بخشی یا کل آزمایش خود را از این بیمهها دریافت کنند. به طور میانگین میتوان گفت در سال ۱۴۰۲ هزینه آزمایش ترومبوفیلی از ۱۰۰ تا ۷۰۰ هزار تومان متغیر خواهد بود.
نتیجه گیری
آزمایش ترومبوفیلیک برای تشخیص بیماریهای مختلفی توسط متخصصان مختلفی همچون قلب و عروق و زنان و زایمان برای افراد تجویز خواهد شد. اختلال ترومبوفیلی بیماری است که در آن افراد دچار لخته شدن بیش از حد خون خواهند شد. در این مقاله سعی کردیم شما را با هر آنچه لازم است در خصوص آزمایش ترامبوفیلی، بدانید آشنا کنیم.