ازمایش اوره

آزمایش اوره خون، عدد نرمال نتیجه

آزمایش اوره خون تا کنون انجام داده اید؟ می‌دانید این آزمایش برای چی تجویز می‌شود؟ نتیجه نرمال آن چقدر است؟ آزمایش اوره خون (Blood Urea Nitrogen – BUN) برای اندازه‌گیری سطح اوره در خون برای بررسی و تشخیص برخی بیماری ها استفاده می‌شود. اوره یک فرآیند طبیعی در بدن است که نتیجه متابولیسم پروتئین است. در مرحله اول تجزیه پروتئین‌ها، اوره در کبد تولید می‌شود و سپس از طریق کلیه‌ها از بدن دفع می‌شود.

آزمایش اوره خون چیست؟

آزمایش اوره خون معمولاً دسته ای از آزمایشات کلیه در نظر گرفته می‌شود. میزان اوره در خون نشان دهنده عملکرد کلیه‌ها و همچنین متابولیسم پروتئین در بدن است. سطح اوره در خون می‌تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی مانند تغذیه، کارکرد کلیه‌ها و وضعیت هیدراتاسیون (آب‌رسانی) قرار بگیرد.

آزمایش اوره خون

در حقیقت اوره یک ماده‌ی طبیعی است که پس از خوردن غذا به عنوان ماده‌ی زائد و دفعی تولید می‌شود. زمانی که کبد پروتئین‌های موجود در غذا را تجزیه می‌نماید مقداری اوره نیز تولید می‌نماید. اوره به خون وارد می‌شود و سپس به کلیه می‌رسد. زمانی که کلیه‌ها سالم باشند مقدار اوره‌ی خون کم می‌باشد و در بیشتر مواقع کلیه‌ها از طریق ادرار بدن را از اوره پاک می‌نمایند. اما در صورتی که در عملکرد کلیه‌ها اختلالی ایجاد شود مقدار اوره‌ی باقی مانده در خون بیشتر از حد طبیعی می باشد.

آزمایش اوره خون به چه دلیلی تجویز می‌شود؟

مواردی که آزمایش اوره خون توسط پزشک برای بیمار تجویز می‌شود:

  • این آزمایش اغلب به عنوان بررسی سلامت کبد و کلیه در آزمایش‌های دوره‌ای که پزشکان تجویز می‌نمایند وجود دارد.
  • پیش از شروع درمان در بیماری‌های کلیوی جهت بررسی سطح اوره
  • آزمایش استاندارد در برخی بیمارستان‌ها برای بیماران بستری
  • در مواردی که پزشک به بیماری‌های کلیوی مشکوک می‌باشد.
  • دارا بودن برخی از علائم بیماری‌های کلیوی
  • تغییر در میزان دفع ادرار
  • تغییر رنگ ادرار به رنگ قهوه‌ای یا ادرار خون آلود
  • التهاب در بازوها، دست‌ها، پاها، مچ پا، اطراف چشم، صورت و یا شکم

برای انجام آزمایش اوره خون بهتر است به بهترین آزمایشگاه در تهران مراجعه نمایید تا بتوانید نتایج معتبری در این مورد بدست آورید که در صورت وجود مشکل، برای درمان بیماری هرچه سریع تر اقدام کنید.

سطح نرمال اوره خون باید چقدر باشد؟

معمولاً سطح اوره خون به واحد میلی‌گرم در دسی‌لیتر (mg/dL) گزارش می‌شود. مقادیر نرمال سطح اوره خون ممکن است بین آزمایشگاه‌ها و منطقه‌ها متفاوت باشد، اما به طور کلی معمولاً در محدوده 7 تا 20 mg/dL برای بزرگسالان و 3.5 تا 7 mg/dL برای کودکان قرار می‌گیرد.

در صورتی که سطح اوره خون بالاتر از محدوده طبیعی باشد، ممکن است نشان دهنده وجود مشکلاتی مانند کاهش عملکرد کلیه، خونریزی گوارشی، نارسایی قلبی، خشکی بدن یا تجمع آب در بدن باشد. برای تفسیر نتایج آزمایش اوره خون و تشخیص صحیح، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

پایین بودن اوره خون در آزمایش نشانه چیست؟

پایین بودن میزان اوره خون بیانگر این مشکلات می‌باشد:

  • بیماری‌های کبد
  • سوء تغذیه
  • بالا بودن میزان مایعات بدن

در صورتی که نتایج آزمایش اوره خون غیرطبیعی باشد، جهت بررسی‌های بیشتر ممکن است آزمایش‌هایی مانند آزمایش کراتینین برای شما تجویز شود.

آمادگی لازم برای آزمایش اوره خون

پیش از انجام آزمایش باید به پزشک خود اطلاع دهید که چه داروهایی را مصرف می‌کنید زیرا مصرف برخی از داروها می‌تواند با نتایج آزمایش تداخل داشته باشد. ممکن است لازم باشد از چند روز یا چند ساعت پیش از آزمایش، مصرف برخی داروها را قطع نمائید.

نحوه انجام آزمایش اوره خون چگونه است؟

پس از ضدعفونی بازو یا پشت دست، مقداری خون توسط سرنگ از رگ تهیه می‌شود. هنگام ورود سوزن به رگ ممکن است، کمی احساس سوزش داشته باشید اما میزان درد بسیار ناچیز بوده و برای اکثر افراد قابل تحمل می‌باشد. آماده شدن نتایج آزمایش به چند روز زمان نیاز دارد. می‌توانید جهت دریافت نتیجه به آزمایشگاه مراجعه نمائید و یا از جوابدهی آنلاین آزمایشگاه تشخیصی سیمرغ بهره ببرید.

برای آزمایش اوره خون باید ناشتا باشیم؟

اگر فقط آزمایش اوره خون برای شما تجویز شده است نیازی به ناشتا بودن نیست و می‌توانید پیش از آزمایش غذا و مایعات مصرف نمائيد اما در صورتی که همراه آزمایش اوره، بررسی‌های دیگری در خون شما باید انجام شود، ممکن است نیاز باشد از چند ساعت پیش از آزمایش خون ناشتا باشید و یا دستورالعمل‌های خاصی را رعایت نمائید. بنابراین پیش از مراجعه به آزمایشگاه برای انجام این نوع آزمایش، ابتدا اطلاعات لازم را از طریق تماس تلفنی کسب نمائید.

چه عواملی بر نتایج آزمایش اوره خون موثر است؟

بالا و یا پایین بودن اوره خون به جز بیماری‌های که ذکر شد، می‌تواند به دلیل برخی از مواردی باشد که بر نتایج آزمایش اوره خون تاثیرگذار هستند. خارج بودن میزان اوره‌ی خون از محدوده‌ی نرمال همیشه به معنای وجود بیماری و یا اختلال در عملکرد کلیه و کبد نمی‌باشد. شاید نیاز باشد تا مجدد در زمان دیگری این آزمایش انجام شود. برخی از مواردی که ممکن است منجر به تداخل در نتایج آزمایش اوره خون شوند، عبارتند از:

  • رژیم غذایی مملو از پروتئین
  • رژیم غذایی کم پروتئین
  • داروهایی مانند استروئیدها و آنتی بیوتیک‌ها
  • بارداری
  • افزایش سن

بنابراین تفسیر نتایج و درمان‌های لازم تنها توسط پزشک متخصص و با توجه به سایر شرایط جسمانی بیمار باید انجام شود.

مطالب مرتبط
فهرست محتوا
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *