آزمایش ادرار 24 ساعته روشی تاثیرگذار برای بررسی کلی ادرار افراد است. در بسیاری از مواقع تشخیص مشکلات یا بیماریها ممکن است با آزمایش معمولی ادرار قابل انجام نباشد، یا پزشک تصمیم داشته باشد تمامی ترکیبات ادرار را بررسی کند. در این صورت، باید از آزمایش حجم ادرار استفاده کرد تا نتایج دقیقی حاصل شود. شاید این سوال برایتان پیش بیاید که این آزمایش با دیگر آزمایشهای ادرار چه تفاوتی دارد و چگونه انجام میشود؟ برای دانستن پاسخ این سوالات در ادامه با ما همراه باشید.
آزمایش ادرار 24 ساعته چیست؟
به طور کلی، آزمایش ادرار میتواند به پزشکان کمک کند که علائم عفونت یا مشکلات دیگر در بدن وی را تشخیص دهند. برای دریافت یک نتیجه دقیقتر در آزمایش، بهتر است که قبل آن از خوردن غذا و داشتن فعالیت خاص اجتناب کنید و ناشتا باشید. پزشکان گاهی اوقات آزمایش ادرار 24 ساعته را برای افراد مبتلا به سنگ کلیه و یا خانم هایی که قصد بارداری دارند و بررسی مواد موجود در ادرار تجویز میکنند. این آزمایش به طور دقیق میزان ادرار روزانه بدن، مقدار PH و مقدار موادی مانند اگزالات، اسید اوریک، کراتینین و پروتئین را مشخص میکند. برای انجام آزمایش ادرار 24 ساعته میتوانید به بهترین آزمایشگاه در انقلاب تهران مراجعه نمایید.
تست ادرار 24 ساعته میزان پروتئین موجود در ادرار را بررسی میکند که میتواند به تشخیص بیماری یا سایر مشکلات دیگر مانند بررسی عملکرد کلیه کمک کند. این روش غیر تهاجمی است، به این معنی که هیچ دردی ندارد و به سادگی قابل انجام است، تنها کافیست تا نمونه ادرار کل 24 ساعت شما در ظرف مخصوص که آزمایشگاه به افراد تحویل میدهد، جمع آوری شود. ظروف ادرار 24 ساعته باید در یک محیط خنک نگهداری شوند و سپس برای تجزیه و تحلیل به آزمایشگاه فرستاده میشود.
اگر مقدار پروتیئن موجود در ادرار بیش از مقدار معین باشد، پروتئینوری نامیده میشود و میتواند نشان دهنده بیماری کلیوی باشد. این آزمایش نوع پروتئین و علت از دست دادن آن را نشان نمیدهد و فقط برای نشان دادن میزان آن در بدن کاربرد خواهد داشت. همچنین لازم است بدانید که دکتر های زنان، حجم ادرار خانم را قبل از بارداری میسنجند.
آزمایش ادرار 24 ساعته چه کاربردی دارد؟
اگر کلیههای شما اختلال عملکردی دارند یا به دلایل دیگر، ممکن است این آزمایش برای شما تجویز شود. آزمایش ادرار 24 ساعته برای بررسی مواردی چون سدیم، پروتئین، کراتینین، اوره، پتاسیم نیز کاربرد دارد. آزمایش حجم ادرار همچنین ممکن است در صورت ابتلا به حجم غیرطبیعی ادرار نیز کاربرد داشته باشد.
چگونه برای آزمایش ادرار 24 ساعته آماده شویم؟
این تست هیچ پیچیدگی ندارد و فقط شامل جمع آوری ادرار در ظروف موردنظر میشود. به هر حال، مانند هر آزمایش دیگری باید آمادگیهای لازم را داشته باشید که شامل موارد زیر میشود:
- در مورد داروها و مکملهایی که مصرف میکنید به پزک خود اطلاع دهید.
- در صورت توصیه پزشک از مصرف برخی نوشیدنیها و غذاها خودداری کنید.
- در صورت باردار بودن و شیردهی به پزشک خود اطلاع دهید.
آزمایش ادرار 24 ساعته چگونه انجام میشود؟
این آزمایش زمانی انجام میشود که فرد برای عفونت ادراری تحت درمان نباشد. زمانی که به آزمایشگاه مراجعه میکنید، ظرفی به شما داده میشود تا در یک دوره 24 ساعتع ادرار خود را جمع آوری کنید.
برای شروع فرایند: پس از بیدار شدن در اول صبح، شما باید مثانه خود را خالی کنید و زمان انجام این کار را یادداشت کنید. این کار برای شروع دوره جمع آوری انجام میشود. در بقیه روز، باید درون ظرف ادرار کنید. سعی کنید همه مقدار ادرار را جمع آوری کنید حتی اگر کم باشد.
صبح روز بعد: برخلاف روز اول، باید در اول صبح، ادرار خود را در ظرف موردنظر تخلیه کنید. این کار پایان دوره 24 ساعته خواهد بود که باید زمان آن را هم یادداشت کنید.
در حالت ایده آل، بعد از گرفتن نمونهها باید آنها را سریعا به آزمایشگاه برسانید تا مورد بررسی قرار بگیرند، اما در صورت لزوم میتوانید ظروف را در دمای اتاق خنک برای یک روز نگهداری کنید. اکثر آزمایش ادرار در عرض چند روز انجام میشوند، اگر چه ممکن است برخی از آنها بیشتر طول بکشند. برخی از داروها ممکن است روی نتایج آزمایش تاثیر بگذارند، بنابراین، بهتر است که برای قطع آنها با پزشک مشورت کنید و سپس اقدام کنید.
نتایج آزمایش حجم ادرار چه معنایی دارد؟
نتایج آزمایش ادرار 24 ساعته میتوانند به صورت نرمال و آنرمال باشند. در ادامه این دو نتایج را مورد بررسی قرار خواهیم داد:
نتایج نرمال ادرار تست 24 ساعته
محدوده طبیعی حجم ادرار 24 ساعته 800 تا 2000 میلی لیتر در روز است. هنگامی که غلظت مواد موجود در ادرار در محدوده در نظر گرفته شده باشد، معمولا هیچ مشکلی وجود ندارد.
نتایج غیر طبیعی ادرار تست 24 ساعته
اختلالاتی وجود دارند که باعث کاهش حجم ادرار میشوند. این اخلالات کم آبی و عدم مصرف مایعات کافی خواهند بود. برخی از شرایط دیگر نیز وجود دارند که باعث افزایش حجم ادرار میشوند. این مشکلات عبارتند از:
- دیابت
- دیابت رنال
- دیابت مرکزی
- مصرف مایعات زیاد
- بیماریهای کلیوی
- آمیلوئیدوز
- میلوما
- سرطان
بیشتر بخوانید: آزمایش در منزل
چه مواردی در آزمایش ادرار 24 ساعته بررسی میشود؟
ترکیبات موجود در ادرار توسط آزمایش ادرار 24 ساعته مورد بررسی قرار میگیرند. سطح طبیعی پروتئین در بزرگسالان کمتر از 150 میل گرم در روز است. اگر بیش از 150 میلی گرم در یک دوره 24 ساعته مصرف کنید ممکن است به آزمایشات بعدی نیاز داشته باشید.
علاوه بر این موارد، در آزمایش ادرار 24 ساعته، عملکرد کلی کلیهها مورد بررسی قرار میگیرد و اگر مشکلی وجود داشته باشد در نتایج تست حجم ادرار مشخص خواهد شد. همچنین سطح تمامی هورمونها مانند کورتیزول، تستوسترون و استروژن بررسی خواهد شد. اگر دارای کمبود منیزیم، آهن یا کلسیم باشید، در نتایج آزمایش آنان را مشاهده خواهید کرد. تودههای متابولیک و ترشحات شیمیایی در بدن باید به طور منظم بررسی شوند که این آزمایش برای این کار ایده آل خواهد بود.
نتایج آزمایش همیشه به این معنی نیست که شما مشکل دارید. این امکان وجود دارد که نتایج مثبت کاذب باشند. در صورتی این نتایج را دریافت خواهید کرد که دارای مشکلات زیر باشید:
- تب داشتن
- وجود خون در ادرار
- عفونت ادراری
- استرس شدید
- ورزش کردن قبل از آزمایش
- ادرار قلیایی
- کم آبی بدن
گاهی اوقات جمع آوری بیش از حد ادرار و نوشیدن زیاد هم میتواند بر نتایج آزمایش ادرار 24 ساعته تاثیر بگذارد.
آزمایش ادرار 24 ساعته تحت پوشش بیمه است؟
معمولا این آزمایش در لیست تحت پوشش بیمهها قرار میگیرد، اما ممکن است برخی از آنها تمام هزینه و برخی دیگر بخشی از هزینه تست حجم ادرار را پرداخت کنند. علاوه بر این، آزمایشگاه موردنظر برای انجام تست نیز در این مورد تاثیرگذار است. بهتر است آزمایشگاهی را انتخاب کنید که با بیشتر بیمهها قرارداد داشته باشد تا در بخش زیادی از هزینههای شما صرفه جویی شود.
بسیار خوب و عالی