آزمایش آنزیم های کبدی، از سری آزمایشات بالینی بشمار میرود که برای بررسی عملکرد کبد استفاده میشود. کبد یکی از اعضای مهم بدن است و در فرایندهای متابولیکی، تصفیه خون، تولید صفرا و سایر وظایف مهم نقش دارد. آزمایش آنزیم های کبد میزان فعالیت آنزیم های خاصی که در کبد تولید میشوند را اندازه گیری میکند. اگر فعالیت کبد به درستی صورت گیرد، آنزیم های آن در محدوده طبیعی خود باقی میمانند اما اگر کبد دچار آسیب مانند عفونت و التهاب، آسیب دارویی یا بیماریهای کبدی دیگر شود، ممکن است که سلول های کبدی، آنزیم های بیشتری ترشح کنند و سطح آنزیم ها در خون افزایش یابد. در این مقاله به طور کلی به بررسی آزمایش آنزیم های کبدی و اهمیت انجام این تست و … خواهیم پرداخت.
آزمایش آنزیم های کبدی برای چه مواردی تجویز میشود؟
- بررسی عفوت های کبدی
- اشخاص با بیماری های کبدی
- وجود تری گلیسرید بسیار بالا
- افراد با مشکل کم خونی شدید
- بررسی مشکلاتی مانند هپاتیت بی و سی
- بررسی علائم افرادی که در معرض اختلال کبدی هستند.
- بررسی تاثیر عوارض جانبی برخی دارو های مرتبط با کبد
- بررسی سلامت کبد افرادی که مداوم نوشیدنی های انرژی زا یا الکلی مصرف میکنند.
انواع آزمایش آنزیم های کبدی
دو آزمایش معمول برای اندازه گیری آنزیم های کبد عبارتند از:
- آزمایش AST ( آسپارتات آمینوترانسفراز): همانطور که از نامش پیداست، این آزمایش میزان آنزیم AST را در خون اندازه گیری میکند. AST در سلول های کبدی و اعضای دیگر مانند قلب، عضلات و کلیه ها یافت میشود. افزایش سطح AST در خون ممکن است نشان دهنده آسیب کبدی یا آسیب به اعضای دیگر باشد.
- آزمایش ALT ( آلانین آمینوترانسفراز): این آزمایش میزان آنزیم ALT را در خون اندازه گیری میکند. ALT نیز در سلول های کبدی و سایر اعضا وجود دارد. سطح بالای ALT در خون نشان دهنده آسیب کبدی است.
انجام آزمایش آنزیم های کبدی همراه با سایر آزمایشات مانند آزمایش های بیلی روبین، آلبومین، آمونیاک و آزمایش های کبدی دیگر، به پزشک کمک میکند تا وضعیت کبد را ارزیابی کند و بیماری های مرتبط را تشخیص دهد.
آزمایش آنزیم های کبد برای تشخیص بیماری های کبدی مطمئن است؟
آزمایش آنزیم های کبد، ابزاری مهم برای ارزیابی عملکرد کبد است، اما به تنهایی نمیتوان تمامی بیماری ها را از این طریق تشخیص داد و بهتر است همراه با آن سایر آزمایشات لازم انجام گردد. افزایش سطح آنزیم های کبد در خون به احتمال زیاد نشانگر وجود آسیب در کبد میباشد اما نمیتواند به طور مستقیم و دقیق نشان دهنده نوع خاص بیماری یا علت آسیب باشد.
التهاب کبد، چربی زدایی کبدی، سیروز کبد، عفونت و بسیاری بیماری های دیگر وجود دارد اما هر یک از آن ها عوارض و تغییرات متفاوتی در سطح آنزیم های کبد در خون ایجاد میکند. به علاوه، عوامل غیر بیماری زا مانند مصرف الکل، داروها، استرس، عفونت ها میتوانند باعث افزایش سطح آنزیم های کبدی میشوند.
بنابراین دانستید که برای تشخیص دقیق بیماری های کبدی، علاوه بر آزمایش آنزیم های کبد، نیاز به انجام آزمایشات دیگری مانند آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی کبد و توموگرافی کبد، آزمایشات ایمونوهیستوشیمیایی، بیوپسی کبد و مشاوره پزشک تخصصی دارید.
تاثیر نوشیدنی های الکلی بر آنزیم های کبدی
زمانی که مصرف الکل بیش از حد و به صورت مداوم اتفاق مافتد، میتواند به آسیب کبدی منجر شود. کبد سعی میکند الکل را متابولیزه کند و به مواد تجزیه شده تبدیل کند. در این فرآیند، آنزیم های کبدی مانند آسپارتات آمینوترانسفراز (AST) و آلانین آمینوترانسفراز (ALT) فعال میشوند و به صورت افزایش یافته در خون ظاهر میشوند.
شرایط آزمایش آنزیم های کبدی
آزمایش آنزیم های کبدی معمولاً به صورت جزئی انجام میشود و اطلاعاتی مفید درباره عملکرد و وضعیت سلامت کبد ارائه میدهند. در زیر، شرایطی که برای انجام آزمایش آنزیم های کبدی در نظر گرفته میشود. آزمایش آنزیمهای کبدی نیاز به نمونه خون دارد و این نمونه معمولاً از رگ دست گرفته میشود. برخی از آزمایش های کبدی نیازمند رعایت شرایط خاصی قبل از آزمایش هستند. شب قبل از آزمایش باید ناشتا باشید و از مصرف نوشیدنی های خاص پرهیز کنید. همچنین، مصرف داروهای خاص قبل از آزمایش را متوقف کنید.
آیا برای انجام آزمایش آنزیمهای کبدی نیاز به نوبت قبلی دارم؟
برای انجام آزمایش آنزیم های کبدی و مراجعه به آزمایشگاه باید از قبل نوبت بگیرید. برای این امر با شماره های تماس 02140661045 بهترین آزمایشگاه در انقلاب تهران ارتباط برقرار نمایید.