آزمایش LDH ، از نمونه انواع تست های خونی است که از آن در راستای آزمایشات تکمیلی جهت تشخیص بعضی از بیماری ها استفاده می گردد. در حقیقت باید گفت که LDH ، نام یک آنزیمی است که در کلیه بافت های بدن وجود دارد. نتیجه این آزمایش به برخی از بیماری های مهم مانند اختلالات عضلانی و همچنین بیماری های نارسایی ریه بسیار کمک می کند. در این آزمایش، مقدار آنزیم لاکتات دهیدروژناز موجود در خون را به منظور بررسی آسیب بافت های کل بدن اندازه گیری خواهند کرد. پزشک می تواند به راحتی و با وجود نتیجه آزمایش لاکتات دهیدروژناز، به تشخیص و بررسی بعضی بیماری ها نظیر بیماری های ریوی بپردازد
آزمایش LDH چیست؟
آزمایش LDH ، نوعی آزمایش خون است که جهت تشخیص آسیب های بافتی در افراد استفاده می شود. آنزیم LDH که در بافت های بدن وجود داشته و به تبدیل لاکتات به پیروات بسیار کمک می کند. زمانی که بافتی آسیب می بیند، LDH از سلول های آسیب دیده آزاد شده و وارد جریان خون می شود. در نتیجه افزایش سطح LDH در خون، نشان دهنده آسیب های بافتی بدن به پزشک خواهد بود. در حقیقت این آزمایش، میزان لاکتات دهیدروژناز را که به آن اسید لاکتیک هم می گویند، اندازهگیری می نماید. جهت انجام این آزمایش، نمونه ای از خون از فرد داوطلب گرفته خواهد شد.
کاربرد ال دی اچ در آزمایش خون
لاکتات دهیدروژناز LDH، از آنزیم های مهم در بدن انسان است که به بدن کمک می کند تا گلوکز موجود در غذاهای خورده شده را به انرژی لازم برای سلول ها تبدیل کند که این فرآیند تنفس سلولی نامیده می شود. در واقع آنزیم ها نوعی از پروتئین ها هستند که در سرعت متابولیسم و همچنین واکنش های شیمیایی بدن، نقش مهمی را دارند. بعضی مواد به وسیله آنزیم ها ساخته و برخی دیگر تجزیه می شوند. بیشترین غلظت LDH، مربوط به کبد، ماهیچه، کلیه و گلبول قرمز است. بدن انسان سلول های مرده را با تشکیل سلول های جدید کنار گذاشته و این فرآیند موجب آزادسازی آنزیم LDH و در نتیجه افزایش آن در خون می شود. بنابراین می توان گفت که کاربر اصلی LDH در آزمایش خون، بررسی و ارزیابی سطح آسیب دیده بافت های بدن است.
انواع LDH در تست لاکتات دهیدروژناز
آنزیم LDH در انواع بافت های گوناگون بدن وجود دارد ولی هر کدام از اندام ها، از ساختار مختلفی از این پروتئین مهم برخوردار هستند. بعد از وارد شدن آسیب به بافت های بدن، آنزیم لاکتات دهیدروژناز در خون فرد آزاد شده و از طریق نتیجه آزمایش لاکتات دهیدروژناز می توان میزان این صدمات را ارزیابی نمود. برای اینکه شما متوجه شوید که نتیجه تست LDH ، خبر از آسیب کدام بافت بدن می دهد، لازم است با انواع LDH موجود در آزمایش خون آشنا شوید. این آنزیم 5 نوع مختلف به همراه ساختاری متفاوت دارد:
- آنزیم LDH1
این آنزیم بیشتر در عضله های قلب و نیز گلبول قرمز متمرکز است.
- آنزیم LDH2
این آنزیم بیشتر در سیستم کبد، ریه، طحال و گلبول های سفید خون متمرکز شده است.
- آنزیم LDH3
بیشترین میزان این آنزیم، مربوط به ریه ها می شود.
- آنزیم LDH4
این آنزیم بیشتر در بخش های کلیه ها، پانکراس و جفت وجود دارد.
- آنزیم LDH5
بالاترین میزان این آنزیم در کبد و همچنین ماهیچه های اسکلتی وجود خواهد داشت.
آزمایش LDH چه زمانی باید انجام شود؟
آزمایش LDH جهت بررسی آسیب های بافتی انجام می پذیرد. بسیاری از انواع مختلف بیماری های حاد و مزمن، به بافت ها آسیب رسانده و موجب افزایش سطح LDH می شوند. در نتیجه از آزمایشLDH در شرایط مختلفی از آسیب های عضلانی و استخوانی تا نظارت بر روند درمان سرطان استفاده می شود. در حقیقت ممکن است آزمایش LDH ، برای موارد زیر مورد استفاده قرار گیرد:
- ارزیابی آسیب های بافتی حاصل شده از بیماری های قلبی، ریوی، کبدی، عضلانی و یا خونی
- بررسی آسیب های بافتی به وجود آمده از آسیب های فیزیکی، نظیر ضربه، جراحی و یا تروما
- ارزیابی آسیب بافتی به علت از عفونت
- بررسی بیماری های خون از جمله کم خونی
- بررسی انواع آسیب کبد، ریه، کلیه، لوزالمعده
- کمک کردن جهت به نظارت بر وضعیتی که گاهی با گذشت زمان بدتر نیز خواهد شد نظیر HIV و دیستروفی عضلانی
- کمک به تشخیص بعضی از عفونت های شدید
- تعیین نمودن میزان جدی بودن یک نوع از سرطان در بدن از جمله لوسمی، ملانوما، مولتیپل میلوما، لنفوم و سرطان بیضه
- آسیب های قلب از جمله حمله قلبی
- مغز و نخاع، نظیر آنسفالیت و مننژیت باکتریایی
- بررسی موثر بودن روند درمان برای انواع خاصی از سرطان مؤثر
شرایط لازم برای آزمایش LDH
آزمایش لاکتات دهیدروژناز یک آزمایش خون ساده بوده و فرد قبل از انجام آن نیاز به مراقبت، محدودیت و رژیم غذایی خاصی نداشته و فقط باید پزشک خود را در مورد برخی از مسائل نظیر دارو های مصرفی و … مطلع سازد. برای نمونه گیری وریدی، در ابتدا پرستار در آرنج فرد داوطلب رگ مناسب را پیدا کرده و پس از ضدعفونی کردن محل مورد نظر در روی پوست، سوزن ویژه خون گیری را وارد رگ می کند. البته در برخی مواقع نیز این احتمال وجود دارد که نمونه گیری از دیگر مایعات بدن نظیر ریه ها یا نخاع نیز انجام شود.
برای آزمایش LDH باید ناشتا بود؟
برای انجام تست ال دی اچ، شرایط مراقبتی خاصی عنوان نشده است و افراد می توانند در حالت ناشتا و همچنین غیر ناشتا، این آزمایش را انجام دهند. البته گاهی اوقات افراد داروهای بخصوصی را مصرف می نمایند که لازم است آن را با پزشک متخصص خود قبل از انجام آزمایش در میان بگذارید.
تفسیر آزمایش LDH
در زمان دریافت نتیجه آزمایش LDH خود، شما می توانید برخی از اطلاعات را مشاهده کنید که بیانگر شرایط و وضعیت سطح LDH در خون تان است. به صورت کلی می توان گفت که محدوده طبیعی در آزمایش خون لاکتات دهیدروژناز عبارتند از:
- در مردان میزان ۲۲۵ – ۱۳۵ واحد در لیتر (U/L)
- در زنان میزان ۲۱۴ – ۱۳۵ واحد در لیتر (U/L)
البته در مورد کودکان باید گفت که سطوح LDH در بدن آن ها معمولا به صورت طبیعی در مقایسه با افراد بالغ بالاتر است.