آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت (Antiphospholipid Antibody Test) یک آزمون خون است که برای تشخیص سندرم آنتی فسفولیپید (APS) نیز شناخته میشود. این سندرم یک بیماری ایمنی ناشی از تولید غیرطبیعی آنتی بادی ها است که به ساختارهای فسفولیپیدی (فسفولیپیدها) در داخل سلول های خونی و دیگر سلول های بدن حمله میکنند.
در یک فرد سالم، سیستم ایمنی بدن به منظور حفظ سلامت سیستم خونی، تنظیم و مدیریت فعالیت کواگولاسیون (خونریزی و لخته ای شدن خون) عمل میکند. در APS، آنتی بادی هایی که به ساختارهای فسفولیپیدی متصل میشوند، باعث افزایش خطر تشکیل لخته خونی ناشی از لخته ای شدن غیرطبیعی خون میشوند، که میتواند به عوارضی مانند لخته ای شدن شرایط خونی و عروقی و مشکلات جنینی در زنان باردار منجر شود.
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت شامل چیست؟
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت معمولاً شامل دو آزمون اصلی میشود که در ادامه به توضیح هر یک پرداختیم تا نگرانی شما در مورد انجام این آزمایشات رفع گردد.
آزمون کواگولانت های زمانی
این آزمون ها شامل آزمون های مختلفی مانند زمان اختلال خونریزی (PT) و زمان جزئی خونریزی (aPTT) است که به بررسی فعالیت سیستم لخته ای خون میپردازند. افزایش غیرطبیعی در این زمان ها ممکن است نشاندهنده وجود آنتی بادی های آنتی فسفولیپیدی باشد.
آزمون ایمنی
این آزمون ها به بررسی وجود آنتی بادی های آنتی فسفولیپیدی در خون بیمار میپردازند. آزمایش هایی مانند آزمایش کواگولانت دیگر (مانند تست تجزیه کلوت و تست بتا 2 گلیکوپروتئین) و تست های سلولی (مانند تست لوپوس آنتی کواگولانت) ممکن است در این دسته قرار بگیرند.
با توجه به اینکه APS میتواند عوارض جدی برای سلامتی داشته باشد، تشخیص و درمان آن مهم است. در صورتی که فرد علائمی مشابه APS دارد، پزشک معالج ممکن است آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت را انجام میدهند.
🧨 هزینه چکاپ کامل 🧨
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت چرا تجویز میشود؟
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت به منظور تشخیص سندرم آنتی فسفولیپید (APS) تجویز میشود. این سندرم یک بیماری ایمنی است که با ایجاد آنتی بادی هایی علیه ساختارهای فسفولیپیدی در داخل سلول های خونی و دیگر سلول های بدن، عوارضی مانند لختهای شدن شرایط خونی و عروقی و مشکلات جنینی در زنان باردار را ایجاد میکند.
هدف از انجام آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت عبارت است از:
- تشخیص سندرم آنتی فسفولیپید: آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت به دنبال تشخیص وجود آنتی بادی های آنتی فسفولیپید در خون بیمار است. حضور این آنتی بادی ها میتواند نشاندهنده وجود APS باشد.
- ارزیابی خطر لخته ای خون : برخی از آزمون های لوپوس آنتی کواگولانت مانند تست کواگولانت دیگر (مانند تست تجزیه کلوت و تست بتا 2 گلیکوپروتئین) به بررسی فعالیت سیستم لخته خون میپردازند. افزایش غیرطبیعی در این آزمون ها ممکن است نشانگر خطر افزایش یافته لخته ای در بیمار باشد.
با توجه به اینکه APS میتواند به عوارض جدی مانند لخته ای شدن شرایط خونی و عروقی منجر شود، تشخیص صحیح و به موقع آن از اهمیت بسزایی برخوردار است. انجام آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت، ابزاری مهم در تشخیص این بیماری و ارزیابی خطر لخته ای برای بیماران مبتلا به APS است.
در آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت چه مواردی اندازه گیری میشود؟
- آنتی بادی های آنتی فسفولیپید: این آنتی بادی ها علیه ساختارهای فسفولیپیدی (فسفاتیدیلسرین و فسفاتیدیلتری پیوزفات) در داخل سلول های خونی و دیگر سلول های بدن تولید میشوند. این آنتی بادی ها میتوانند به افزایش خطر لخته ای خون منجر شوند.
- زمان اختلال خونریزی (PT): این آزمون معمولاً به عنوان بخشی از آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت انجام میشود. PT زمانی است که خون برای لخته ای شدن نیاز دارد را اندازه گیری میکند که چقدر زمان برای لخته ای شدن خون طول میکشد. افزایش PT ممکن است نشانگر خطر بالای لخته ای باشد.
- زمان جزئی خونریزی (aPTT): این آزمون نیز معمولاً در آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت انجام میشود. aPTT زمانی است که خون برای لخته ای شدن در حالت فیزیولوژیک نیاز دارد و اندازه گیری میکند که چقدر زمان برای این عمل طول میکشد. نتایج غیرطبیعی این آزمون نیز میتواند به خطر لخته ای اشاره کند.
این موارد به عنوان بخشی از آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت معمولاً در نظر گرفته میشوند تا به تشخیص و تعیین خطر لخته ای در بیماران کمک کنند. در برخی موارد، آزمایش های دیگری نیز ممکن است انجام شود تا وضعیت سیستم لخته ای خون بیشتر ارزیابی شود، اما این سه مورد به عنوان مهم ترین موارد معمولاً در نظر گرفته میشوند.
مراحل انجام آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت
آمادهسازی بیمار: در این مرحله، بیمار برای انجام آزمایش آماده میشود. این شامل اطلاع رسانی به بیمار در مورد آزمون، جمعآوری اطلاعات پزشکی (از جمله تاریخچه بیماری و داروهایی که ممکن است بیمار مصرف کرده باشد)، و آماده سازی فیزیکی بیمار برای برداشت نمونه خون است.
برداشت نمونه خون: پس از آماده سازی بیمار، نمونه خون از بیمار گرفته میشود. این نمونه معمولاً از رگ دست یا پا با استفاده از سوزن و لوله خونی برداشته میشود.
ارسال نمونه به آزمایشگاه: نمونه خونی که برداشت شده است به آزمایشگاه ارسال میشود. در آزمایشگاه، نمونه به منظور تجزیه و تحلیل و انجام آزمون های مورد نیاز برای اندازه گیری آنتی بادی های آنتی فسفولیپید و سایر پارامترهای مرتبط با سیستم لخته ای خون، مورد بررسی قرار میگیرد.
تحلیل نتایج: پس از انجام آزمون های مربوطه، نتایج تحلیل شده و ارقام مربوط به هر آزمون و پارامتر مشخص میشود. این نتایج ممکن است شامل وجود یا عدم وجود آنتی بادی های آنتی فسفولیپید و نتایج آزمون های کواگولانت های زمانی مانند PT و PTT باشد.
گزارش نتایج: نتایج تحلیل شده توسط بهترین آزمایشگاه در انقلاب به پزشک ارائه میشود تا بتواند تشخیصی صحیح و درمانی متناسب با وضعیت بیمار بگذارد. این نتایج میتواند به پزشک کمک کند تا وضعیت سیستم لخته ای خون بیمار را ارزیابی کرده و در صورت لزوم درمان مناسب را تجویز کند.
در کل، مراحل انجام آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت شبیه به مراحل برداشت و تحلیل نمونه خون برای سایر آزمون های خونی است، با این تفاوت که در این آزمایش به بررسی آنتی بادی های خاصی که به ساختارهای فسفولیپیدی حمله میکنند، میپردازند.
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت را همزمان با چه تست های دیگری باید انجام داد؟
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت معمولاً همزمان با چند تست دیگر نیز انجام میشود تا وضعیت کلی سیستم لخته ای خون بررسی شود و تشخیص دقیق تری در مورد وضعیت سلامتی بیمار ارائه شود. برخی از تست هایی که معمولاً همراه با آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت انجام میشوند عبارتند از:
زمان اختلال خونریزی (PT): این تست برای اندازهگیری زمانی است که خون برای لختهای شدن نیاز دارد. این آزمون به بررسی فعالیت عوامل اساسی پروترومبین در سیستم لختهای خون میپردازد.
زمان جزئی خونریزی (aPTT): این تست نیز برای اندازه گیری زمانی است که خون برای لخته ای شدن در حالت فیزیولوژیک نیاز دارد. این آزمون به بررسی فعالیت عوامل اساسی داخلی و مشترک لخته ای خون میپردازد.
آزمونهای سلولی: آزمون هایی مانند تست لوپوس آنتی کواگولانت ممکن است به عنوان بخشی از آزمون های ایمنی (Immunologic Tests) به منظور بررسی وجود آنتی بادی های آنتی فسفولیپید در خون بیمار انجام شود.
تست کواگولانت دیگر (مانند تست تجزیه کلوت و تست بتا 2 گلیکوپروتئین): این آزمون ها نیز ممکن است به منظور بررسی فعالیت سیستم لخته ای خون بیشتر انجام شوند.
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت در خانه امکان پذیر است؟
آزمایش لوپوس آنتی کواگولانت نیاز به تجهیزات و فضای خاصی دارد که به طور عمومی در خانه قابل انجام نیست. این آزمایش باید توسط نمایندگان مجاز و متخصص در زمینه آزمایش های پزشکی در محیطی آزمایشگاهی یا مرکز پزشکی با استفاده از تجهیزات و فضای مناسب انجام شود. با این حال آزمایشگاه سیمرغ با استفاده از امکانات پیشرفته و پرسنل با تجربه این امکان را برای بیماران فراهم کرده که میتواند نمونه گیری خون را در منزل انجام دهد و نمونه را سریعا برای بررسی به آزمایشگاه ارسال کند. لازم است برای انجام آزمایش با آزمایشگاه سیمرغ تماس بگیرید تا در سریع ترین زمان آزمایش برای شما انجام شود.